ג'חנון שלב אחר שלב
14-16 יחידות
ג'חנון עבודת יד
ההכנה לא מאוד מסובכת וממש שווה להכין בעבודת יד, אפשר שלוט בצבע, ברכות ובטעם (בחירה בין שמן/מרגרינה/חמאה).
ניסיתי מתכונים רבים והגעתי למסקנות חשובות וטיפים לג'חנון המושלם:
1. להשתמש בקמח עשיר בגלוטן כמו קמל לחם/חלות או פוקצ'ה.
2. לתת לבצק לנוח לפחות 3 שעות אחרי שיוצרים כדורים. הזמן הזה שהוא נח נותן לבצק גמישות וקל במיוחד לפתוח אותו לדף דק מאוד.
3. אחרי לילה במקרר היה לי הכי קל לפתוח את כדורי הבצק. אם אתם מתכננים מראש זה ממש מומלץ.
4.אני העדפתי לרדד את הבצק עם מערוך על שמן. זה היה לי ממש פשוט ומהיר. למי שמעדיף עם הידיים זה כמובן אפשרי.
5. מורחים בחמאה מומוסת את כמות החמאה שרוצים, אפשר להחליט להוריד בכמות החמאה או להחליף למרגרינה/ שמן. אתם מחליטים כשמכינים בבית.
6. אחרי שהבצק פתוח מניחים לבצק להישאר כך פתוח 2-3 דקות לפני הקיפול. כדי שהבצק לא יתכווץ. צריך לקבע את האלסטיות של הבצק ותת לו לנוח.
7. באפייה הכי חשוב שיהיו נוזלים בתנור מומלץ לכל אורך הלילה. רק כך נקבל ג'חנון רך. אני מרטיבה נייר אפייה ושמה בתחתית הסיר.
8. אם אופים אותו עם הצ'ולנט כמובן שאין צורך להוסיף לתנור נוזלים.
9. חשוב לאפות בתנור שאינו חם מידי. אצלי בתנור ב 110 מעלות הוא מעט מתייבש ומקבל צבע כהה מידי וב 105 מעלות זה מושלם יוצר רך ובצבע הנכון. למדו את התנור שלכם!!
10. מניחה מעל ביצים מעט מבושלות על נייר אפייה מעט רטוב.
יש גם סרטון ממש כאן בעמוד!!
אופן ההכנה
1. שמים בקערת המערבל עם וו הלישה את כל מרכיבי הבצק. לשים עד שנוצר בצק לח ונוח למגע (במידה והבצק יבש מידי להוסיף מים) וממשיכים ללוש כ 6 דקות. מחלקים ל14-16 כדורים שווים (כ 110-120 גרם לכל כדור). יוצקים על תבנית שטוחה עם שולים מחצית מהשמן. מניחים מעל את הכדורים ויוצקים מעל את יתרת השמן. מכסים היטב בניילון נצמד. מניחים לבצק לנוח לפחות 3 שעות בטמפרטורת החדר או לילה במקרר (מוציאים מהמקרר כשעה לפני ההכנה).
2. מורחים על משטח העבודה מעט שמן (מהתבנית של הכדורים). פותחים כל כדור למלבן גדול ודק וכמעט שקוף בעזרת מערוך (אפשר גם עם הידיים). ממש חשוב שיהיה שקוף ודק במיוחד. משהים את הבצק כך כמה דקות ככה פתוח. אני מתחילה לפתוח עוד בצק במקביל (כך אני נותנת לבצק הדק הראשון זמן מנוחה). מורחים גם את פני המלבן בחמאה או בשמן. מקפלים 2 קצוות מהחלק הרחב למרכז באופן סימטרי לאמצע כך שנוצרת מעטפת של 3 שכבות. מגלגלים לרולדה הדוקה. בשלב זה אפשר להעביר לסיר הג'חנון או לעטוף ולהקפיא עד לשימוש.
3. מחממים את התנור ל-110-105 מעלות (מומלץ במצב טורבו). מניחים בתחתית התנור תבנית עם מים מהברז.
4. מרפדים את סיר הג'חנון בנייר אפייה רטוב (מרטיבים קצת במי ברז) ומניחים עליו מחצית מהגלילים. מניחים עוד נייר אפייה רטוב ומניחים את היתרה. מכסים בנייר רטוב שלישי. אם רוצים, מניחים בשלב זה ביצים. מברישים בתערובת סילאן ומים מעל. סוגרים את המכסה.
5. אופים 10 שעות לפחות (עד 15). מומלץ לבדוק את התנור ואם המים התאדו להוסיף עוד מים במהלך הלילה או בבוקר כשקמים.
מומלץ להגיש עם 6-7 עגבניות מגוררות במגרדת גסה (פנים העגבנייה ללא הקליפה) ומומלחות.
טיפ ממיכל:
עוד קצת טיפים:
* רוצים גם ביצים? בשלו אותן כ 6 דקות במים רותחים והניחו על נייר האפייה מעל לבצק.
* אוהבים ג'חנון כהה? השתמשו בסילאן ולא בדבש. מרחו סילאן (מהול במים) מעל זה יוצר ג'חנון כהה יותר.
* כדי שהג'חנון יהיה רך, אני מוסיפה לו כמה שיותר לחות, ולכן משתמשת בדפי אפייה רטובים וגם מניחה כלי עם מים בתנור.
* אם הבצק נקרע מעט בפתיחה. ממש לא נורא הכול מסתדר באפייה.
המרכיבים
• 1 ק"ג קמח, מומלץ מאוד קמח לחם
• 600 מ"ל מים
• 80 גרם סוכר חום בהיר (או חום כהה לג'חנון כהה יותר עם טעם מעט קרמלי)
• 1 כף דבש או סילאן
• 20 גרם מלח
• 15 גרם אבקת אפייה
• לשימון
• 1/2 כוס שמן רגיל
• 180-250 גרם חמאה מומסת, מרגרינה או 200 מ"ל שמן
• 1 כף סילאן עם רבע כוס מים חמימים להברשה מעל (אם רוצים)
לאפייה
• 6 כוסות (1/2 1 ליטרים) מים